Interne criticus

Wil jij ook de stem van je interne criticus een kleinere plek geven? Dat kan. Binnen 4 weken. Het effect is meer zelfvertrouwen, meer keuzevrijheid en de ruimte jezelf verder te ontwikkelen.

De interne criticus, wie kent hem niet? Zo’n intern stemmetje dat te pas en vooral ten onpas weet te vertellen wat je niet goed doet.

Die van mij is vanmorgen al weer aardig aan het woord geweest. Hij gaf me op mijn kop omdat ik de vuilniszak vol afgedankte spulletjes vergeten was op straat te zetten. De vuilniswagen was al weer voorbij. Ook kreeg ik er van langs, dat ik de site waarin ik werk met de coachee’s niet had gecheckt op reacties. Normaal krijg ik vanzelf een notificatie als iemand heeft gereageerd, maar soms krijg ik dat niet en is er toch een reactie. Zo ook vanmorgen. Nu reageerde ik iets te laat. De afspraak is dat ik binnen 48 uur reageer en daar zat ik overheen. Mijn interne criticus nam me dat hoogst kwalijk.

Herken je die interne mopperkont, die steeds commentaar geeft op wat je doet en je naar beneden haalt?

Het liefst snoer ik hem de mond, maar daar heeft hij altijd van terug: “je kan niet eens tegen kritiek he?” Een betere manier is samenwerken en in gesprek gaan met die innerlijke stem. De interne criticus bedoelt het goed (brengt het alleen wat lomp). Hij wil je beschermen tegen afwijzing, afkeuring, risico’s etc. Lastiger wordt het als de interne criticus je over gaat nemen. Dan blijft er weinig van je zelfvertrouwen over en komt er weinig uit je handen. Het helpt om de interne criticus te zien als gewoon een van je kanten, er naar te luisteren en hem keurig op zijn plek te houden.

Bedankt criticus, het had idd fijn geweest als die vuilniszak weg was. Ik zorg nu dat ik het volgende week niet vergeet. En vanaf vandaag blijf ik elke dag zelf checken of er een reactie is van een coachee. Op de techniek kan ik niet blindelings vertrouwen en ik wil mijn coachees serieus nemen en bijtijds bijstaan.

Posted in Uncategorized.