De waarde van een coachtraject

Ook ik ben niet gewend geld uit te geven aan een individueel coachingstraject. Zelfs niet nu ik ze zelf aanbied. We zijn het niet gewend in Nederland. Aan de kapper geven we makkelijker geld uit. Ook ik.

Tot nu toe heb ik 2 keer in mijn leven coaching gehad tot volle tevredenheid. Beide keren betaald door mijn werkgever. De eerste coaching leverde me een beter passende baan op. Ik dacht niet zo goed te zijn in coördineren. Dat bleek te kloppen, maar tot mijn verrassing ontdekte ik in de coaching, dat ik beter was in managen. En nog voor het eind van de coaching had ik mijn baan als manager te pakken. Wat een fantastische omkering was dat. Ik had gevoelens van mislukking en toen bleek ik geschikter voor een hoger gekwalificeerde baan.

De tweede coaching leverde me het inzicht op, dat niet alleen het gezin waarin ik opgroeide, veel script en daarmee lastige overtuigingen had opgeleverd. Ook het feit dat ik als dochter van de bovenmeester opgroeide in een dorp, bleek me veel automatische reacties te hebben opgeleverd. Iedereen in mijn omgeving zou destijds een oordeel over me kunnen hebben, want ik was de dochter van……..

Beide trajecten hebben me onbetaalbaar profijt opgeleverd. Het eerste inzicht 7 jaar lang een hoger salaris en meer werkplezier en de erkenning van eigenwaarde. Het tweede traject levert me onafhankelijker gedrag op. Onafhankelijker van wat de omgeving van me zou kunnen denken.

Een paar weken geleden bleek mijn bloeddruk te hoog. De huisarts wil graag dat ik medicijnen ga slikken. Ik wil dat liever niet. Op internet is veel info te vinden hoe een bloeddruk te verlagen met een andere leefstijl. Ook vond ik een deskundige coach die zo’n bloeddruk verlagend traject kan begeleiden en me individueel stimuleren om blijvend ander gedrag te vertonen. Gezond eten kan ik best wel. Mijn valkuil zit in het gezellig vinden met vrienden om lekker te eten en een wijntje erbij. In me huist een smulkabouter. En toch draalde ik een poosje hoeveel geld ik daar dan voor over zou hebben. Want ook ik ben niet gewend zelf geld uit te geven voor een individuele coaching. Toen ik dat weer door had, was ik met gemak over de brug. De komende 2 maanden ga ik zelf gecoacht worden in bloeddruk verlagend gedrag.

Want voorbij de apotheek mogen lopen in plaats van erin gaan is me heel veel waard. Het levert me een gezondere toekomst op. Onbetaalbaar. En als ik het niet doe, zouden er vanzelf meer gezondheidskosten gaan komen.

 

 

Posted in Uncategorized.